Ik ben in 1966 geboren in Amsterdam en opgegroeid in Enschede. In Leiden heb ik sterrenkunde gestudeerd, en ben in 1996 in Eindhoven gepromoveerd in de natuurkunde, met de hoge atmosfeer als onderwerp.
Daarna heb ik in Nederland, Schotland en Denemarken ruim 20 jaar voor Shell gewerkt, voornamelijk als geofysicus. Daar bestudeerde ik de bodem om olie- en gasvoorraden in kaart te brengen en aan te boren. De laatste 5 jaar, tot begin 2017, werkte ik voor de NAM, met de Noordzee als mijn werkterrein. Hier heb ik de problemen met gaswinning van nabij meegemaakt en begrepen dat het anders moet. Het heeft me de inspiratie gegeven me als onafhankelijk ondernemer te richten op de mogelijkheden gaswinning sociaal verantwoord en milieuvriendelijk in te zetten.
Langer al ben ik bezig met duurzame energie. We hebben een “energie-neutraal” huis gebouwd zonder gasaansluiting. We zijn daarmee wel afhankelijk van centrale elektriciteitsopwekking wanneer de zon niet schijnt, en dus van aardgas. Ik ben lid van twee energie-coöperaties.
Ik ben getrouwd, we hebben twee zoons op de middelbare school en we wonen in Haren, in de provincie Groningen.
Dat vraag ik mezelf ook wel eens af! Ik vind het belangrijk een oplossing te zoeken voor het gasprobleem. Ik vind het ook een mooi project om te doen.
Het gasprobleem
Energieopwekking moet duurzamer worden. Maar als het niet waait en de zon niet schijnt, willen we niet in de kou en het donker zitten. Dat betekent dat we voorlopig nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen. Omdat gas van alle fossiele brandstoffen de minst vervuilende is, blijft het dus een rol spelen. Helaas is het in Nederland met de gaswinning verkeerd gelopen. De kern van het probleem is de scheve verdeling van lasten en lusten. De winst verdwijnt uit de provincie terwijl de bewoners met de schade achterblijven.
Het project in Beerta is natuurlijk niet dè oplossing van het gasprobleem. Daar is het probleem veel te groot voor. Maar Beerta kan de weg wijzen naar een mogelijke oplossing: geef de bewoners zeggenschap over de winning en de opbrengsten.
Wat verdien ik eraan?
Het is de bedoeling dat de winst van het project geheel ten goede komt aan de omwonenden. Ik zal een vergoeding krijgen voor mijn investeringen en mijn tijd, deze vergoeding wordt betaald uit de opbrengsten.
Download PDF informatie: selected_scientific_publications.pdf
24 november 2017 - In het nieuwe jaar gaan we verder. Houd ondertussen de website en facebook in de gaten. Fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar! . . . . . . . . Donderdagavond 21 december is de 2e... lees verder »
24 november 2017 - Donderdag 21 december was de 2e inloopavond van de Dorpspomp. Lees hier het verslag. Er was wat meer aanloop dan de eerste keer: 14 bezoekers, waaronder ook Erich Wünker uit de gemeenteraad... lees verder »